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Center Director Qualifications FAQs 

Please review all the information below to find the answers to your questions. If you 

need additional assistance, please contact the Child Care Regulation office in your 

area. 

I want to be a Director for a child care center 

in Texas, where do I start? 

First, you will need to determine which criteria qualifies you as a director: 

§746.1015. What qualifications must the director of my child-care center 

licensed for 13 or more children meet? 

Except as otherwise provided in this division, the director of a child-care center 

licensed for 13 or more children must be at least 21 years of age, have a high 

school diploma or its equivalent, and meet one of the following combinations of 

education and experience, as defined in §746.1021 of this title (relating to What 

constitutes experience in a licensed child-care center, or in a licensed or registered 

child-care home?): 

Education Experience 

(1) A bachelor degree with 12 college credit 
hours in child development and six college 
credit hours in management 

and at least one year of 
experience in a licensed 
child-care center; 

(2) An associate of applied science degree in 
child development or a closely related field 

with six college credit hours in child 
development and six college credit hours in 

management. A “closely related field” is any 
educational instruction pertaining to the 

growth, development, physical or mental care, 
or education of children ages birth through 13 
years 

and at least two years of 

experience in a licensed 
child-care center; 

https://hhs.texas.gov/services/safety/child-care/contact-child-care-licensing
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Education Experience 

(3) Sixty college credit hours with nine college 

credit hours in child development and six 
college credit hours in management 

and at least two years of 

experience in a licensed 
child- care center; 

(4) A child-care administrator’s certificate 
from a community college with at least 15 

college credit hours in child development and 
three college credit hours in management 

and at least two years of 
experience in a licensed 

child-care center; 

(5) Six college credit hours in management 

with a Child Development Associate credential 
or Certified Child-Care Professional credential 

and at least two years of 

experience in a licensed 
child-care center; 

(6) A day-care administrator’s credential 

issued by a professional organization or 
educational institution and approved by 
Licensing based on criteria specified in 

Subchapter P of Chapter 745 of this title, 
(relating to Day Care Administrator’s 
Credential Program) 

and at least two years of 

experience in a licensed 
child-care center; or 

(7) Nine college credit hours in child 
development and nine college credit 

hours in management 

and at least three years 
of experience in a 

licensed child-care 
center. 

 

I meet one of the criteria in 746.1015(1)-(7). 

What do I do next? 

You will need to be designated as the director at an operation and complete 

the following forms to submit to your licensing representative along with 

supporting documentation: 

● Form 2911 Governing Body Designation 

● Form 2760 Controlling person, and 

● Form 2982 Personal History Statement 

https://hhs.texas.gov/laws-regulations/forms/2000-2999/form-2911-child-care-licensing-governing-bodydirector-designation
https://hhs.texas.gov/laws-regulations/forms/2000-2999/form-2760-controlling-person-child-care-licensing
https://hhs.texas.gov/laws-regulations/forms/2000-2999/form-2982-personal-history-statement
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Can I get my director’s certificate before I 

interview for a director position? 

No. To obtain a Texas Director Certificate, you must be designated as the director 

at an operation and have a current background check listed under the operation. 

Utilizing the information in these FAQs, you should be able to document to your 

prospective employer how you will qualify as a director in Texas. 

Do I need to complete a director class in 

addition to meeting the education and 

experience requirements? 

No. Texas Child Care Regulation does NOT have a required director class. Child 

Care Regulation does hold Pre-Application and Minimum Standards training, but 

these classes are not required to qualify as a director in Texas. Please contact the 

Child Care Regulation office in your area to sign up for local training. 

Do I have to have experience in a child care 

program? 

Yes. Experience in a center is key to the success of your program. Directors wear 

many hats and must have knowledge of how to run the business; hire, train, 

educate staff; meeting the day-to-day business demands, interacting with parents, 

Licensing, TWC, Food Program, observation of children, understanding licensing and 

compliance with standards, and working with young children to ensure a thriving 

center. 

What qualifies as experience? 

§746.1021. What constitutes experience in a 

licensed child-care center, or in a licensed or 

registered child-care home? 

(a) Only the following types of experience may be counted as experience in 

a licensed child-care center: 

https://hhs.texas.gov/services/safety/child-care/contact-child-care-licensing
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1. Experience as a director, assistant director, or as a caregiver working 

directly with children in a DFPS licensed or certified child-care 

center (or similar type of day care center that was formerly 

licensed, certified, or accredited by DFPS); and 

2. Experience as a director, assistant director, or caregiver working 

directly with children in a licensed or certified child-care center in 

another state or country. 

(b) Only experience working directly with children in a HHSC licensed or 

registered child-care home (or in a group day-care home that was formerly 

licensed by HHSC) as an assistant caregiver, substitute caregiver, or primary 

caregiver may be counted as experience in a licensed or registered child-care 

home. 

(c) You must have obtained all work experience in a full-time capacity or its 

equivalent in a part-time capacity. Full-time is defined as at least 30 hours 

per week. The work experience may be paid or unpaid. 

Are there any other types of experience that 

could be applied to the requirement? 

§746.1023. May other types of experience be 

substituted for the required experience in a 

licensed child-care center, or in a licensed or 

registered child-care home? 

The following types of experience may be substituted for one year of the required 

experience: 

(1) One year of full-time classroom teaching in a public or private accredited 
school in grades pre-kindergarten through third, during a customary school 

year; 

(2) Substitute or part-time classroom teaching in a public or private 

accredited school in grades pre-kindergarten through third, if the total 
length of time adds up to one year of full-time teaching during a customary 
school year; and 

(3) One year of post-graduate study in child development, early 

childhood education, or a closely related field. 
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Can I include experience from my church 

nursery towards my qualifications? 

No. Experience must be from a licensed or registered operation, or from an 

acceptable substitution identified above in §746.1023. 

What courses count towards the educational 

requirement? 

§746.1027. What credit courses does Licensing 

recognize as child development? 

Due to a large variation in credit course titles and content, it is impossible to list all 

courses that may be counted toward the child development requirement. Courses in 

early childhood education, child growth and development, psychology, sociology, 

classroom management, child psychology, health and safety of children, elementary 

education related to pre-kindergarten through third grade, and other similar 

courses may be counted, provided the course content relates to child development 

or the topics specified in §746.1309 of this title (relating to How many clock hours 

of annual training must be obtained by caregivers?). Abnormal psychology and 

secondary education courses are not recognized as child development. 

§746.1029. What courses count toward the 

management requirements? 

Due to a large variation in credit course titles and content, it is impossible to list all 

courses that may be counted toward the management requirement. 

Management courses may include administration of a child-care facility, recreational 

leadership, accounting, goal and objective setting, performance planning and 

evaluation, management techniques, risk management, and other administrative, 

management, or supervisory-related courses. Courses in office machines or 

computer training are not recognized as management. 
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What if I don’t meet all the education and 

experience requirements needed to be a 

director? 

Child Care Regulation may still be able to designate you as a director at an 

operation even if you do not meet all of education and experience criteria listed in 

§746.1015. The licensing representative will review the required and supporting 

documentation you provide to determine if and how you may qualify. The two 

scenarios below demonstrate additional options for a person working to become a 

qualified director. 

I have a bachelor’s degree in Child 

Development/Early Childhood and 2 years of 

experience in a licensed program, but I do 

not have any business education. Can I still 

qualify as a director? 

Yes. In this example you meet over 50% of the education and experience 

requirements. You may request a variance which will allow you to plan for 

completing the required business hours. Conditions for the variance will be 

developed and agreed upon with your licensing representative. Once the conditions 

of the variance are met (complete the business requirements), you may qualify for 

a non-expiring Director Certificate. The Child Care Regulation Waiver/Variance 

Request Form 2937 may be submitted my mail or email, or the center may request 

the variance using their online provider account. 

https://hhs.texas.gov/laws-regulations/forms/2000-2999/form-2937-child-care-licensing-waivervariance-request
https://hhs.texas.gov/laws-regulations/forms/2000-2999/form-2937-child-care-licensing-waivervariance-request
https://hhs.texas.gov/laws-regulations/forms/2000-2999/form-2937-child-care-licensing-waivervariance-request
https://childcare.hhs.texas.gov/Child_Care/Search_Texas_Child_Care/ppFacilityLogin.asp
https://childcare.hhs.texas.gov/Child_Care/Search_Texas_Child_Care/ppFacilityLogin.asp
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I have over 2 years of experience in a 

licensed program, but I have not completed 

any college courses related to child 

development or management. Can I still 

qualify as a director? 

Yes. Beginning September 1, 2023, an operation may designate a candidate to 

serve as an interim director if the operation is in their initial permit period and the 

candidate meets all the qualifications for a director except the education 

requirements. The candidate may serve as interim director of the day-care center 

for no longer than 12 months while they complete the required education or obtain 

a waiver or variance for the education requirement. 

Do I have to complete a Day Care 

Administrator Credentialing Program to 

obtain a Texas Director Certificate? 

No. A Day Care Administrator Credential is one way to meet director qualifications 

to become a child care director if you do not meet the education requirements listed 

in 746.1015(1)-(5) or (7), or qualify for a variance. 

Please keep in mind that a day care administrator credential does expire and will 

need to be renewed in accordance with the credentialing organization’s renewal 

process to maintain a valid Director Certificate issued by HHSC. The credentialing 

organization must be recognized by and in good standing with Child Care 

Regulation. 

Is there a non-expiring Day Care 

Administrator Credential? 

No. Individuals qualifying under 744.1015(6), 746.1015(6), and 747.1107(8)(F) 

must renew their administrator credential to maintain a valid Director Certificate 

issued by HHSC. 

https://hhs.texas.gov/doing-business-hhs/provider-portals/protective-services-providers/child-care-licensing/child-day-care-provider/child-day-care-director-credentialing-organizations-recognized-child-care-licensing
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Is there a non-expiring Child Development 

Associate Credential (CDA)? 

No. A CDA must be renewed every three years. If you qualify as a director under 

744.1015(5), 746.1015(5), or 747.1107(8)(E), you will need to renew your CDA to 

maintain a valid Director Certificate issued by HHSC. 

Can I qualify for a non-expiring director 

certificate without college credit, an 

administrator credential, or a CDA? 

Yes. You may qualify for a non-expiring director certificate under 744.1015(7), 

746.1015(7), or 747.1107(8)(G), if you have at least 3 years of experience and can 

meet the education requirement by substituting your annual training clock hours or 

CEUs for college credit hours. Fifty clock hours or five CEUs may be substituted for 

every three college credit hours required in child development and management. 

Do I get to keep my director’s certificate if I 

leave the center that it was issued under? 

Yes. The certificate issued to you is yours to keep. If you lose your certificate or 

need a replacement, please reach out to your local licensing office. You will need to 

provide licensing with the operation name and location that your director certificate 

was listed under. A copy of your certificate will be reprinted and mailed to you. 

There is no cost for this service. 

What are the Minimum Standards? 

The Minimum Standards mitigate risk for children in out-of-home care settings by 

outlining basic requirements you, your employees, and your caregivers must follow 

to protect the health, safety and well-being of children in care. A director must 

know the minimum standards for Texas Child Care to ensure their program meets 

compliance with all standards. 

http://www.cdacouncil.org/
https://www.hhs.texas.gov/providers/protective-services-providers/child-care-regulation/minimum-standards
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I still have questions that were not answered 

in this document, who do I call? 

You may call your local Child Care Regulation office for assistance. 

https://www.hhs.texas.gov/services/safety/child-care/contact-child-care-regulation

